Conformitatea U3&4 cu standardele naționale și internaționale

  • Acasă
  • Tehnologii
  • Conformitatea U3&4 cu standardele naționale și internaționale

Construcția civilă Cernavodă 3&4 a fost începută în anii 1980, dar a fost oprită ulterior, iar proiectul a rămas în mare parte inactiv de atunci.

Aproximativ 50 la sută din lucrările civile au fost finalizate pentru Unitatea 3 și aproximativ 30 la sută au fost finalizate pentru Unitatea 4. Aceasta include construcția parțială a celor două clădiri de reactoare și clădiri de servicii / clădiri de turbine. Pe lângă lucrările civile, foarte puține alte activități de construcții, cum ar fi instalarea de echipamente, au început vreodată.

Cu excepția structurilor civile existente, Cernavodă 3, 4 este considerată o CNE de construcție nouă.

Ca atare, designul Cernavodă 3&4 ia în considerare cerințele moderne de siguranță și licențiere.

Acestea includ cerințe de la:

  • Asociația Autorităților de Reglementare Nucleară din Europa de Vest (WENRA)

Nivelurile de referință pentru siguranța reactorului ale Asociației Regulatorilor Nucleari din Europa de Vest (WENRA) au fost emise în ianuarie 2008, cu scopul de a armoniza abordările de siguranță pentru reactoarele nucleare din statele membre ale Uniunii Europene.

Au fost efectuate evaluări de conformitate a Unităților 3 și 4 Cernavodă față de Nivelurile de referință de siguranță ale reactorului WENRA.

Accentul acordat actualei evaluări de conformitate a Nivelurilor de Referință WENRA este pus pe zonele de siguranță care sunt relevante pentru proiectarea Unităților 3 și 4 Cernavodă.

Revizuirea clauzelor WENRA arată că Unitățile Cernavodă 3 și 4 sunt conforme cu Nivelurile de Referință WENRA. Îmbunătățirile aplicate proiectării centralei de referință, atât analizelor de siguranță deterministe cât și probabilistice (inclusiv dincolo de evenimentele bazate pe proiectare) sau documentației de proiectare asigură conformitatea 100% cu cerințele WENRA.

  • Cerințe europene de utilități (EUR)

Obiectivul documentului EUR este de a dezvolta cerințe adresate proiectanților și vânzătorilor de instalații LWR. Practic, oferă un instrument pentru armonizarea caracteristicilor cheie ale plantelor, care sunt adesea prea specifice națiunii. Elementele importante luate în considerare în acest proces de convergență sunt proiectarea de siguranță, obiectivele de siguranță, criteriile de siguranță și metodologia de evaluare, standardizarea cerințelor de calificare de mediu, obiectivele de performanță a instalației și caracteristicile de proiectare ale sistemelor principale.

Au fost efectuate evaluări de conformitate a Unităților 3 și 4 Cernavodă față de Cerințele Europene de Utilitate (EUR). Rezultatele evaluării arată că C3/4 îndeplinește cerințele EUR sau intenția acestor cerințe.

  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică (NS-R-1) și documentul RD-337 al Comisiei Canadei de Securitate Nucleară, „Design of New NPPs”

RD-337 reprezintă adoptarea de către CNSC a principiilor stabilite de AIEA în NS-R-1, Siguranța centralelor nucleare: proiectarea și adaptarea acelor principii pentru a se alinia la așteptările canadiene.

Acest document de reglementare include cerințe pentru întreruperea stației, atenuarea accidentelor grave, atenuarea hidrogenului, evenimente externe, protecție împotriva incendiilor etc.

A fost efectuată o evaluare a conformității Unităților 3 și 4 Cernavodă față de RD-337 „Proiectarea noilor CNE”. Revizuirea clauzelor RD-337 arată că Unitățile 3 și 4 Cernavodă sunt conforme cu RD-337, „Proiectarea noilor CNE”

  • Echivalența cu reactoarele de generația a III-a

Asociația Nucleară Mondială (WNA) definește reactoarele de generația a III-a ca acele proiecte care sunt evoluții ale proiectelor demonstrate de generația a II-a, cu siguranță și fiabilitate sporite și care să fie rentabile, în special, definite prin:

  • un design standardizat pentru a accelera acordarea licenței, a reduce costurile și timpul de construcție,
  • un design mai simplu și mai robust pentru o operare mai ușoară și mai puțin vulnerabil la deranjamente operaționale,
  • disponibilitate mai mare și durată de funcționare mai lungă – de obicei 60 de ani,
  • posibilitatea redusă de accidente de topire a miezului,
  • rezistență la daune grave care ar permite eliberarea radiologică de la impactul unui avion,
  • ardere mai mare pentru a reduce consumul de combustibil și cantitatea de deșeuri și absorbante ardabile („otrăvuri”) pentru a prelungi durata de viață a combustibilului.

Unitățile Cernavodă 3&4 au toate caracteristicile tradiționale dovedite ale designului CANDU 6. În plus, prin implementarea mai multor îmbunătățiri de siguranță, nivelul de siguranță integral al acestor unități este echivalent cu noua construcție de clasă mondială a reactoarelor de generația III și generația III+.

Contact

  • Bulevardul Lacul Tei nr. 1-3 Cladirea ISPE, sector 2 - București.
  • (+40) 372 050 501
    (+40) 372 050 505
  • office@energonuclear.ro
Translate »