Comisia Europeana a emis o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4

septembrie 8, 2011 by  
Filed under News

Comisia Europeana a emis o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM. Analiza s-a desfăşurat pe o perioadă de 18 luni, timp în care specialiştii europeni s-au deplasat pe amplasamentul Cernavoda, au avut mai multe runde de discuţii tehnice cu specialistii centralei nucleare, precum si intalniri cu oficialitatile romane pe tema elementelor specifice tehnologiei CANDU, care au facut pentru prima data obiectul analizei Comisiei Europene.

Evaluarea tehnica a fost efectuata de grupurile de lucru ale Comisiei Europene, in conformitate cu dispozitiile Tratatului EURATOM si a inclus intalniri de lucru intre Comisia Europeana si reprezentanti ai S.C. EnergoNuclear S.A, impreuna cu experti din partea AECL Canada – licentiatorul tehnologiei CANDU, ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ai Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

Documentatia de notificare privind proiectul a fost transmisa de S.C. EnergoNuclear S.A. la Comisia Europeana in luna iunie 2009, in conformitate cu prevederile Tratatului EURATOM de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice.

Proiectul Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda va include o serie de imbunatatiri substantiale corespunzatoare cerintelor standardelor actuale de securitate nucleara aplicabile la nivel international. De asemenea, proiectul va respecta principiile stabilite prin directiva de securitate nucleara emisa in iunie 2009. Comisia Europeana a remarcat faptul ca investitia indeplineste obiectivele din Tratatul EURATOM si contribuie la dezvoltarea mixului energetic din regiune.

Prin parcurgerea procesului de avizare, s-au constituit premisele pentru un proiect sustenabil, in care sunt implicati parteneri solizi din punct de vedere financiar, angajati sa asigure pe termen lung succesul proiectului. Autoritatile romane in domeniu vor asigura implementarea tuturor recomandarilor cuprinse in opinia Comisiei Europene.

Finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda va oferi o capacitate nucleara noua, de circa 1400 MW, dubland astfel cantitatea de energie livrata in prezent de centrala de la Cernavoda. Totodata, vor fi create cateva mii de locuri de munca pe perioada de constructie si oportunitati de participare la proiect pentru industria romaneasca.

Download…

S.C. EnergoNuclear S.A.
Biroul de Presa